Lifestyle – Zašto Bjelašnica?

Planine su odličan izbor za porodičnu rekreaciju i godišnji odmor. Hladni zrak i zimski sportovi podstaknut će vas na pojačanu fizičku aktivnost i tako djelovati na poboljšanje vaše kondicije, ali i zdravlja.

Riječ aeroterapija doslovno se prevodi kao liječenje pomoću zraka.
Kvalitetan svježi zrak je nužan za dobro zdravlje. Svako od nas bi se trebao izlagati čistom zraku barem 30 minuta dnevno.

Planinski zrak je suh i lakši za disanje, pa ga brže možemo osjetiti u plućima. Zato planinski zrak povoljno utiče na imunitet. Njegovo udisanje pomaže tijelu izbaciti toksine.
Ako na planinu odlazite kako bi poboljšali krvnu sliku, što je jedna od dokazanih koristi boravka na višim nadmorskim visinama, trebate znati da rezultat može očekivati tek nakon 14 dana zimovanja.

Nakon ovog razdoblja, osim što se povećava hemoglobin u krvi raste i broj eritrocita, što povoljno utiče na zdravlje jer se poboljšava prijenos kisika u krvi.

Rekreativno planinsko penjanje koristi brojne grupe mišića. Razvijaju se vaši leđni, trbušni i nožni mišići, a također se razgibavaju prsti, ramena i ruke.
Takva tjelesna aktivnost povećava izdržljivost i jača organizam.

Šetnja i boravak u prirodi su, tako, od izuzetne važnosti za cjelokupno zdravlje svih dobnih skupina. Tjelesna neaktivnost izrazito loše djeluje i na psihičko zdravlje. Iskustva pokazuju da penjanje pomaže u suočavanju s depresijom, razvijanju pozitivnih socijalnih vještina i obogaćuje cjelokupni društveni život. Dijeleći izazove i iskustva s drugim penjačima stvorit ćete nova prijateljstva, te ostvariti bliske veze i krug novih poznanika.

Ljepote Bjelašnice